Nem minden LED ami fénylik

2010 második félév

 

Dicsérni jöttem a LED-et, nem temetni. De dicsérni valós adatok alapján fogom, nem hiedelmek, legendák és kereskedelmi érdekek szerint.

Először is néhány fogalmat tisztáznunk kell. A laikusok csak így igazodhatnak el, de a műszakiaknak sem árt átismételni a ritkán használt fogalmakat, mértékegységeket.

Fényforrásainkat kétféle célból használjuk: jelzés céljára és megvilágítás céljára.

Jelzésre jó példa a közlekedési lámpa, vagy a gépkocsi irányjelzője. Használatakor belenézünk, a fényforrást közvetlenül látjuk. Az érzékelt inger fénytechnikai megfelelője a fénysűrűség, mértékegysége a kandela/m2. Ez a fényforrás, vagy egy megvilágított felület 1 m2-éről merőleges irányban kisugárzott fényerősséget jelenti. Aki további részleteket akar tudni, a bőséges irodalomban nézzen utána. Talán fontos még, hogy láthatóság és a káprázás elkerülése érdekében viszonylag szűk sávban határozzák meg a kívánt fényerősséget. Például a vasúti átjárók fénysorompóiban 100—200 kandela között kell legyen a fényerősség. Ezenkívül jelzés céljára legtöbbször színes, lehetőleg tiszta színű (monokromatikus) színeket használunk.

A másik használati módban azokat a tárgyakat, felületeket nézzük, ( út, terem belseje, könyv, munkadarab, stb ),  amiket a fényforrásunk megvilágít. Itt külön gátoljuk, hogy magára a fényforrásra pillanthassunk,  mert erős káprázást okozna. Még a ma már lebecsült  izzólámpa világító szálára sem célszerű közvetlenül ránézni. A megvilágításra használt fényforrás összes fényét próbáljuk több-kevesebb sikerrel felhasználni megvilágításra, ezért itt a fényforrás összes fénymennyisége a lényeges paraméter, ezt fényáramnak nevezzük, s ennek mértékegysége a lumen. További részleteket szintén az irodalomban célszerű megkeresni. A szokásos fényforrások lumen értékei igen nagy tartományt fognak át: a zseblámpa izzó 1-2 lumenjétől a több ezer W-os halogénlámpák sok 10’000 lumenjéig.  Fontos kiemelni, hogy megvilágításra elsősorban fehér fényt használunk. Ez alól a díszvilágításban találunk kivételt, de ami fontosabb, az igen jó hatásfokú un. nátronlámpa a legelterjedtebb kivétel. A nátronlámpa megjelenésekor közelítőleg kétszer jobb hatásfokú volt minden más fényforrásnál, ezért elfogadták a csapnivaló színfelismerést. Csak ismétlésképpen: minél több szín van a fényforrás által kibocsátott fényben, annál jobb lesz a színek felismerése. A legjobb a természetes fény.

Még két fogalommal kell megismerkednünk, aztán ígérem, a LED-del fogunk foglalkozni.

Amikor egy fekete testet melegítve a színét nagyjából olyannak látjuk, mint a vizsgált fény színét, akkor ezt a hőmérsékletet nevezzük a vizsgált fény színhőmérsékletének (CCT). Mértékegysége ºK . A napfény színhőmérséklete a föld felszínén kb 4500 ºK, az égbolté kb 30’000 ºK, egy 50 W-os halogénizzóé
kb 3’000 ºK


 

 

 Utolsó, de talán legfontosabb mennyiség a fényhasznosítás, mértékegysége a lumen/watt , tulajdonképpen magáért beszél: 1 watt elektromos teljesítményből hány lumen fényáramot állít elő a fényforrás. Minél nagyobb a lumen/watt, annál kisebb a fogyasztás. Szokásos értékei:

Hagyományos izzólámpa                     10 – 15          lumen/watt

Halogén izzó                                          20 – 25          lumen/watt

Kompakt fénycső                                   50 – 65          lumen/watt

Fénycső                                                  60 – 80          lumen/watt

Fémhalogén lámpa                               70 – 80          lumen/watt

Nátronlámpa                                         100 – 120       lumen/watt

Ledlámpa (kicsi)                                  30 – 60           lumen/watt

Ledlámpa  (nagyteljesítményű)           60 – 140         lumen/watt    

Ezeken  az értékeken  a szokásos  tápegységek, a foglalatok, búrák, lámpatestek 15—30 %-t csökkenthetnek.   

Ezzel eljutottunk a ledekhez.

 

A led egy kristály, amiben az elektromos áram hatására fény keletkezik, de nem a melegedés, izzás hatására. A led nem izzó! Sőt, a led működését a meleg gátolja, hatásfokát rontja és az élettartamát erősen csökkenti, még a benne elkerülhetetlenül keletkező saját melege is. A ledes világítás kulcskérdése a melegedés. Ha a ledes fényforrást bezárjuk, például szűk álmennyezetbe, még a jó hatásfoka mellett is túlmelegszik, mert nem tudja leadni a hőt, a fénye lecsökken, akár 30 % -t is, élettartama akár tizede lesz a vártnak.

Eljutottunk a hamis hirdetések sarkalatos pontjaihoz. Különösen a kisméretű, 5 mm-es ledekből készült izzópótlókról készült reklámok az igazán megtévesztők. Számtalanszor látok olyat,  hogy ”  95% energia megtakarítás! ” . Ha nem kapcsoljuk be, akkor viszont 100% az energia megtakarítás. Szinte azt sugallja, hogy visszafelé forgatja a villanyórát!  Aztán 100’000 óra élettartam! Ez is csak akkor igaz, ha be sem kapcsoljuk.  A valóság ehhez képest kiábrándító. Ha rosszul telepítik, például álmennyezetbe, ahol túlmelegszik, egy – másfél év alatt elhalványul, a fénye tizedére is csökkenhet.

Nézzünk egy példát: talán a leggyakoribb alkalmazás, amikor egy 35 wattos halogén izzó ( fényárama kb 750 lumen ) helyett egy kisméretű ledekből készült kb 3 wattos LEDes lámpát szerelnek. A LEDes lámpa azért legfeljebb 3 wattos, mert abba a térfogatba még a 3 watt is sok egy kicsit, az élettartam várhatóan nem éri el a 30’000 órát, ami igen messze van a 100’000 órától. Ennek a fényforrásnak a fényárama 100—200 lumen, ez aztán jócskán  elmarad a halogén izzóétól. Igaz, hogy keveset fogyaszt, de fényt sem ad.

A műszaki érvek szinte mindenben lesújtóak.


 

 

Számoljuk ki a költségeket.  Egyik szempont az, hogy mibe kerül 1 lumen fényáram előállításának „beruházása”. Egy 4’000 órás élettartamú halogén izzó ára kb 300 Ft, tehát  300Ft/750 lumen = 0,4 Ft/lumen. Egy izzópótló LEDes lámpa kb 1’000 Ft, tehát 1’000 Ft / 150 lumen = 6,66 Ft/lumen. Több mint tizenhatszoros ár. Mindezek mellett nincs elég fény, tehát öt—hat izzópótlót kellene használni.

Az élettartama és a fogyasztása valóban kedvezőbb az izzóénál, de aki már kipróbálta, hamarosan rájön, hogy végül is elegendő fényt akart kapni, és pont ez nem teljesül.

Mindezek alapján kimondhatjuk, hogy az 5 mm-s LEDekből ( ezt hívom „kicsi”-nek ) készült izzópótlók nem jók, a hangzatos reklámok ellenére sem. A kisméretű LEDek jelzőfénynek valók, nem pedig megvilágításra.

Eddig tartott az elmarasztaló vélemény.

Más a helyzet a nagyteljesítményű LEDekkel ( power led ). Ezeket kifejezetten világításra gyártották. Alapegysége a kb 1 wattos, nagyjából 10 mm átmérőjű lapos korongocska, amelyeket különböző méretű zárt házba szerelnek. Nem bontható !  Nem is kell bontani, mert ha a tervező jól tervezte, a felhasználó pedig nem  gátolja meg a hűtő levegő áramlását, élettartama meghaladhatja az 50’000 órát. A mai modern és neves gyártó által gyártott ledek 50—60 fokkal magasabb hőmérsékletet viselnek el. Kellő hűtés mellett 100’000 óránál is tovább üzemelnek.

A fényforrások fénye a használat során csökken. Amikor eléri az eredeti 70 %-át, az az élettartam. Órában mérjük. 1 év 8760 órából áll, a 100’000 óra 11,4 évet jelent.
Földfelszín alatt, vagy egyéb ablaktalan helyen több mint tíz évig, szokásos helyeken több mint húsz évig áll rendelkezésünkre egy jó minőségű, ipari kivitelű, zárt világító készülék.

Hátrányaik:

Kiskereskedelemben, háztartási kivitelre ilyen még nem kapható. Csak néhány neves gyártó készüléke éri el ezt a színvonalat. A jó minőségű ipari LEDes fényforrás az elmúlt egy—két év eredménye. Emiatt áruk még magas, általában három—ötször akkora, mint egy hagyományos, hasonló fényteljesítményű lámpáé. Nagyobb körültekintést igényelnek a felhasználótól.

Előnyeik:

Mostoha környezetnek, például rázkódásnak, vagy a nagy hidegnek jól ellenállnak. Jó tervezés és hozzáértő felhasználó esetén  kicsi a karbantartás igény. Már most a legjobb hatásfokú fényforrások közé tartoznak.

Jó a LED, ha jól és hozzáértően alkalmazzák.

 Várható kilátások:

A közeljövőben további erős fejlődés várható. A kicsi LEDekből készült „izzópótlók” felhasználása nem lesz jelentős. A további hatásfokjavulás és árcsökkenés eredményeképp az ipari világításban, a gépkocsikban és a reklámvilágításban  a nagyteljesítményű ledek igen gyors elterjedése várható, ( kettő – öt év ). Amikor ennek köszönhetően az ár elegendően lecsökken, akkor várható a háztartásokban a gyors terjedés, becslésem szerint 2014 után.

 

A jelenlegi „izzópótló” felhasználása olyan, mintha száz évvel ezelőtt az izzót - a gyertyához hasonlóan - a tábortűzön próbálták volna meggyújtani, hogy aztán világítson.